Jelszóigénylés

Büszkék vagyunk: három ifjú röplabdázónk is játékvezető lett

Megosztás:
Megjelent: 2022. augusztus 2., kedd
Varga Tamás, Gera Bálint és Baricsa Gergő is lelkesen űzi a szakmát

Mindig örömmel számolunk be arról, ha nem csak a teremröplabda kapcsán remekelnek növendékeink. Például ilyen alkalom a strandröplabda eredmények közlése – holnap az SZRSE TV-n várható a nyári szezon összefoglalója –, vagy ha a pályán kívül is megállják a helyüket a fiatal reménységek. Ilyen helyzet a bíráskodás is, ezen a téren pedig rendkívül büszkék lehetünk, ugyanis az utóbbi egy-két évben az SZRSE három sportolója játékvezetőként is dolgozik. Varga Tamás, Gera Bálint és Baricsa Gergő is mindössze 18 éves, meg is lepték jelentkezésükkel a Magyar Röplabda Szövetséget. Örömmel fogadták őket a képzésen, hiszen szükség van a bírók új generációjára, és úgy tűnik, mindhárom ifjú szegedi remekül űzi a szakmát.

A legnagyobb lelkesedéssel talán Varga Tamás beszélt a játékvezetésről, ugyanis régi álma vált valóra. Klubelnökünk fia már 10 esztendősen is arra kérte édesapját, hogy meccset vezethessen a Markovics Emléktornán. Példaképeként néz fel Hóbor Bélára, akitől egyszer sárga lapot kapott, és ez a pillanat is meghatározó volt számára.

– A szövetségnél mondták, hogy nagyon ritka az ilyen korai érdeklődés a bíráskodás irán. Örültek nekünk, le is tettük a vizsgát, majd élesben is kipróbálhattuk magunkat. Remek hangulata van annak, hogy én irányítok egy meccset, és hogy összedolgozok egy kollégával, méghozzá általában Gera Bálinttal. Nagy család a játékvezetői közösség, és ebből szuper ízelítőt kaptam Baricsa Gergővel együtt, ugyanis a régió nemzetközi játékvezetői találkozójára is elmehettünk Szlovákiába. Olyan bírókkal beszélgethettem és játszhattam, akiket egyébként csak a tévében láthatok. Vezettem egy meccset, amit után megdicsért egy szlovák kolléga, nagyon jól esett, kicsit később pedig még büszkém voltam erre, ugyanis megláttam a tévében, ahogy ő vezeti a Nemzetek Ligája döntőjét. A röplabda része is jól sikerült, hiszen a magyar csapattal ezüstérmesek lettünk, örök élményeket és hasznos tapasztalatokat szereztünk. A visszajelzések növelték a motivációmat. Az előző szezonban az U17-es másodosztály volt a legkomolyabb bajnokság, ahol bíráskodtam, kezdetnek remek volt. Az első nagy álom, hogy az Extraligában lehessek játékvezető, majd a BL-ben és olimpián is óriási dolog lenne dolgozni. Közelebbi célként azt tűztem ki, hogy pár éven belül jó lenne korosztályos döntőben szerepet kapni. A strandröplabda versenyeken is szívesen kipróbálnám magam, ehhez jövőre teszem le a vizsgát – nyilatkozta Varga Tamás.

Gera Bálint
tehát egyszerre tette le a játékvezetői vizsgát Varga Tamással. Bálint is többek között az U15-ös és U17-es másodosztályban fújta a sípot.

– Nekem nem olyan régi vágyam ez a szakma, mint Tamásnak. Még Baricsa Gergő ajánlotta figyelmembe ezt a lehetőséget, elmesélte a tapasztalatait, ő korábban tette le a vizsgát. Úgy tűnt, remek hobbi és kereseti kiegészítés lehet a röplabda és az egyetem mellett, és élvezem is. Emlékszem, Bonyhádon nagyon furcsállta egy edző, hogy milyen fiatalon bíráskodom, de emellett meg is dicsért, azt mondta, igazságosan és jól fújtam. Az ilyen visszajelzések nekem is jól esnek, és most már hosszabb távon is tervezek a játékvezetéssel, remélem, az időm is engedni fogja. Azért a röplabda kapcsán egyelőre a játékos karrier élvez elsőbbséget, egyre komolyabban veszem a versenysportot, a felnőtt csapatba kerülés a célom – árulta el Gera Bálint.

Baricsa Gergőnek is nagyon tetszik a játékvezetés, a terem- és a strandröplabda mellett már a Teqvoly-ban is kipróbálta magát bíróként.

– Úgy éreztem, több leszek azzal, ha ezt a képzést elvégzem, ráadásul mindig tetszett a játékvezetés. Strandröplabdában már U21-es korosztálynak is fújhattam. Jó választás ez a szakma, hiszen az egyetem mellett is lehet majd folytatni, a szlovák túra pedig nekem is rendkívüli élmény volt, folyamatosan kaptam pozitív visszajelzéseket. Élveztem a sokféle kultúra megjelenését, remek kapcsolatépítési lehetőség volt, igyekeztem minél többet tanulni a nemzetközi szinten is rutinos kollégáktól. Minél több lehetőséget szeretnék kapni, haladni a ranglétrán, egyre komolyabb meccsekkel. Ha hosszabb távon is megfog ez a szakma és a közösség, akkor szerintem én is nemzetközi célokat fogok kitűzni – jegyezte meg Baricsa Gergő.

Szurkoljatok, Kövessétek, SZERESSÉTEK!

Megosztás:
 
         
                        

 

Szegedi Röplabda Sportegyesület
Cím:
6723 Szeged, Hüvelyk utca 7/C III/10.
Telefon:
+36301674845
szegedirse@gmail.com