Jelszóigénylés

15 éves az SZRSE!

Megosztás:
Megjelent: 2020. január 13., hétfő
Mindannyian büszkék lehetünk az elmúlt másfél évtizedre.

Egyesületünk ma ünnepli 15. születésnapját, hiszen a klubot 2005. január 13-án jegyezte be a cégbíróság. A megalakulás óta rengeteg büszke pillanatunk volt, de mielőtt elkezdenénk nosztalgiázni, szeretnénk köszönetet mondani: hálásak vagyunk minden sportoló, szülő, edző, stábtag és szponzor támogatásáért, az elmúlt másfél évtized sikerei közösek, ahogy álmaink és céljaink is! Most pedig jöjjön az SZRSE-sztori.

– 2004-ben már nehezen működött a Papiron SC, azon a nyáron a férfi szakág története véget is ért. Tehetséges, korosztályos válogatott (Csányi Dániel, Bitó Attila, Szatmári Máté, Oltványi Olivér, Babanyecz Roland), Eb-döntőt is megjáró játékosokkal bírt a város, miattuk is fontosnak éreztük, hogy a sportág tovább éljen Szegeden, ahol egyébként is komoly hagyományokkal rendelkezett – idézte fel a kezdeteket Dávid Tibor ügyvezető elnökhelyettes. – A mai napig mosolygunk a történeten, ahogy kialakultak nálunk a pozíciók. Ez csak egy jogilag szükséges lépés volt, mi nem ragaszkodtunk semmihez, csak dolgozni akartunk, így cetlikkel húztuk ki a posztokat. Ezt meg kellett valamiért ismételnünk, de akkor is ugyanaz a felállás jött ki. Az idő igazolta a sorsot, hiszen azóta is mindenkinek jól áll az akkor kihúzott szerepe. Tizen voltunk ezen a bizonyos "választáson", Varga Tamás elnök mellett Gál Albert, Huszta Péter, Nagy Zsolt és a baráti társaságunk néhány tagja – mesélte az egyesületünkben edzőként is dolgozó szakember.

Az alapító tagok még 2004 novemberében kezdték plakátokkal reklámozni a toborzást, amelynek sikere minden képzeletet felülmúlt, ugyanis 50 gyerek jelent meg az első ilyen alkalommal. Jöttek a trénerek is, a jelenlegi edzői stábból Hulmann Zsolt csatlakozott hozzánk először. Sőt, az első fél évben felnőtt keretünk is alakult, az ismertebb nevek közül is visszatért pár játékos, mint például Csíkos Gábor, Petheő Gábor és Urfi Csaba. A 2005/06-os szezonban már el is tudtunk indulni az NB II-ben, és rögtön meg is nyertük a bajnokságot.

– Már a megalakulásnál célunk volt az NB I-es szereplés kiharcolása, ami gyorsan összejött. Nagy álomnak tűnt, hiszen a nulláról építkeztünk, így sokat jelentett, hogy az önkormányzat és a város már a legelején mellénk állt, támogatta törekvéseinket. Óriási dolog volt számunkra, hogy az NB II-es bajnoki címet már névadó szponzorral, Starcopy Szeged néven harcoltuk ki – emlékezett vissza Dávid Tibor.

Ezek a sikerek nagy lökést adtak, így HPQ Szeged néven Nusser Elemér vezetőedző irányításával az élvonalban is bemutatkozhattunk. A 2008/09-es szezonban már a bronzéremért játszhatott a csapat, az ekkor elért negyedik hely azóta is a legjobb NB I-es eredményünk. Külön büszkeség volt számunkra, hogy ezt többségében szegedi nevelésű játékosokkal értük el.


– Nagyon szép eredmény volt ez akkoriban, de sajnos a történet nem folytatódhatott, az akkori gazdasági válság miatt egyre kevésbé volt meg a hátterünk, az utánpótlás bázisunk pedig még nem volt akkora a fiúknál, hogy arra támaszkodhattunk volna – nyilatkozta Dávid Tibor.

2011-ben új korszak kezdődött egyesületünk életében: csak az utánpótlásra figyeltünk, hogy megfelelő bázist alakítsunk ki nagy álmunk, a férfi és női vonalon is egyaránt stabil NB I-es csapat építéséhez. Akkoriban 80 játékosunk volt, a folytatást pedig nem túlzás sikersztorinak nevezni, hiszen 2019 decemberében már több mint 270 játékossal rendelkeztünk, a stábunk pedig 28 fős.

Egyesületünk elnöke, Varga Tamás is visszaemlékezett a kezdetekre, amely a magánéletben is fontos időszak volt számára.

– Akkoriban születtek az ikreink. A fiaim nemrég küldtek egy fotót, amelyen szuperminis korukban szerepelnek, megható volt látni. Kiskorukban rendszeresen ott voltak az edzéseken, az egyesülettel együtt nőttek fel, így valahogy természetes is, hogy röplabdázni kezdtek, bár sosem kértem ezt tőlük, csak így alakult – nosztalgiázott Varga Tamás.

A szakember elmondta: szerencsés körülmény volt, hogy épp akkoriban tudott gyökeret verni az Arany János Általános Iskolában, ahol aztán mindig voltak tehetséges röplabdázók.

– Akkoriban még rendkívül fontos volt a toborzás, így az elmúlt tizenöt év munkájának egyik legnagyobb eredménye, hogy ma már nincs erre szükség, terjed a jó hírünk. Erre különösen büszkék lehetünk, ahogy az évek alatt kialakult SZRSE-közösségre is. Azt szoktuk mondani, hogy a szülők a legnagyobb szponzoraink, hiszen sok segítséget nyújtottak, a saját kapcsolataik révén is támogattak minket, és persze több szülőn keresztül hivatalos szponzorokra is találtunk – árulta el a klubelnök.

A legfontosabb emlékek viszont nem mérhetők pénzben: rengeteg gyermek tanult meg nálunk röplabdázni, és erre az időszakra azok is hálával emlékeznek, akik már régóta nem űzik napi szinten a sportágat.

– Sok üzenetet kapunk, amelyben elmondják, mennyire szép és fontos időszak volt számukra, amit nálunk töltöttek, kifejezik a hálájukat. Akik egykor gyerekként a szemünk láttára cseperedtek fel, már felnőttként küldenek fotókat a családjaikról és karrierjük alakulásáról. Sokan megmaradtak szurkolónak, sokan még hobbiból most is röplabdáznak, de ami a legfontosabb: sokakat tanítottunk a sport szeretetére és az egészséges életmódra – hangsúlyozta Varga Tamás.

Történetünk fontos része a Titkos Lajos és Markovics Endre emlékére szervezett események, amelyek Magyarország legnagyobb utánpótlás tornáivá nőtték ki magukat.

– Ezúton is nagyon szépen köszönjük Bezdán István nagyszerű szervező munkáját, ő rengeteget tett azért, hogy Markovics Endre és Titkos Lajos szemléletét ilyen hagyománnyal ápoljuk. Alapelvünk hogy az SZRSE közössége a jövőben is a mentalitásukat vigye tovább. Titkos Lajos fia és Markovics Endre özvegye mindig hálás, hogy őrizzük a számunkra rendkívül fontos szakemberek emlékét, és mi is nagyon köszönjük töretlen támogatásukat! – mondta az elnök.

Varga Tamás kiemelte: sikereink másik kulcsa, hogy országos szinten is kiemelkedik egyesületünk kommunikációja, erre már a kezdetektől nagy hangsúlyt fektettünk honlapunkon, majd a közösségi oldalakon is.

A múlt után essen szó a jövőről is, hiszen komoly céljaink vannak.

– A hosszútávú célkitűzések legfontosabb pillére a tervezett csarnok megépítése – mondta Dávid Tibor. – Ha elkészül a komplexum, amelyről már hosszú évek óta szőjük a terveket, még stabilabb lehet az utánpótlásunk és a felnőtt csapataink szereplése is. Természetesen továbbra is a szegediekre koncentrálunk, de szeretnénk, ha az ország többi pontjáról is vonzó célpont lenne a város a sportágban, a röplabdázási lehetőségek mellett a továbbtanulási szempontok miatt is. Egy szép otthont szeretnénk építeni ennek a közösségnek, és mindkét nemnél a legmagasabb osztályban képviselni Szegedet. Bátran kimondhatjuk: utánpótlás-nevelésünk elért arra a szintre, ahol ez már reális célkitűzés.

Szurkoljatok, Kövessétek, SZERESSÉTEK!
Megosztás:

Kiemelt tartalmak

Hír
2020. július 7., kedd
Hír
2020. július 4., szombat
Képgaléria
2020. július 3., péntek
Hír
2020. június 30., kedd
Hír
Képgaléria
2020. június 28., vasárnap
Hír
2020. június 27., szombat
         
                      

 

Szegedi Röplabda Sportegyesület
Cím:
6724 Szeged, Vértói út 7.
Telefon:
+36301674845
szegedirse@gmail.com