Jelszóigénylés

A legismertebb magyar története

Megosztás:
Megjelent: 2021. január 3., vasárnap
Puskás Ferenc fantasztikus karrierjét és személyiségét egy csodás dokumentumfilm tárja fel.

Kevés olyan magyar filmet láttunk, amire azt mondjuk, hogy hazánkban mindenkinek látnia kell, de a Puskás Hungary ilyen. Nemcsak azért, mert illik ismerni a labdarúgás egyik legnagyobb alakja, és egyben a legismertebb magyar történetét, hanem azért is, mert Almási Tamás kiváló alkotással tárja elénk Puskás Ferenc fantasztikus karrierjét és személyiségét. Ráadásul aktuálisabb nem is lehetne ez a téma, hiszen a sportágban hosszú évek után van egy klasszis-jelöltünk Szoboszlai Dominik személyében.A kezdetekbe csöppenve a focipálya szomszédságában élő, rongylabdát kergető és lilahagymás zsíros kenyeret majszoló kisgyerekről a legkompetensebb személy, a futballista húga, Puskás Éva nyilatkozik. Mint kiderül, a tehetséget a Kispest akkori játékosai nevezték el Öcsinek, akiről – az alkotás kuriózumára jellemzően - fiatalkori felvételt is láthatunk. A futball-legenda barátainak írt őszinte levelei csak növelik a film exkluzivitását.
 
Az alkotás nem csak sikerekről szól, de azokat – ahogy az életben is – a vásznon végigkísérik a történelmi pillanatképek. A cím nemcsak Puskás ismertségére utal, hanem a 20. századra magára, hiszen a történetben lépten-nyomon a magyar históriáskönyvek szereplőibe és jelenségeibe botlunk. A legismertebb magyar a történelmünk megtestesítője is, így külön öröm volt látni, hogy nemcsak a futballista, hanem a hatalmat jól kijátszó és kezelő, diplomáciai érzékkel megáldott „futballpolitikus” is megjelenik, aki apaként védelmezte Aranycsapatként legendává vált családját.Dés László szerzeményei kitűnően illenek az életműhöz, a spanyol és görög korszakot kísérő ritmusok telitalálatok. Egy igazi különlegesség fültanúi is lehetünk: a Real Madridnál "Pancho" becenévre hallgató játékos egyik éneklését az akkori bakelitlemezek minőségében élvezhetjük. Ha már a hangnál tartunk, dicséret illeti a Puskás Ferencet megelevenítő narrátor kiválasztását is. Csuja Imrénél megfelelőbb személyt aligha találhattak volna erre a posztra, hiszen hangjában az "Öcsi bácsit" jellemző csibészség és humorérzék mellett úriember mivolta is jól hallatszik.
 
Neves magyar és külföldi labdarúgók, szakemberek és sportújságírók anekdotáznak Puksás Ferencről. A teljesség igénye nélkül: Szepesi György, Grosics Gyula, Alfredo Di Stéfano, Michel Platini, Pelé, Franz Beckenbauer és Sir Alex Ferguson is szót kap a nem mindennapi interjúkoszorúban.
 
Puskás olyan volt, mint Odüsszeusz, aki körbejárta a világot majd hazatért, illetve olyan, mint Zorba, aki szerette az életet. Ezt görögöktől halljuk a filmben, de véleményüket nem érezzük túlzásnak. Nem az ilyen hasonlatok igazolják a filmet, hanem a film a hasonlatokat, hiszen a legenda emberközpontú bemutatása parádésan sikerült.

Szurkoljatok, Kövessétek, SZERESSÉTEK!

Megosztás:

Kiemelt tartalmak

Hír
2021. január 16., szombat
Hír
2021. január 15., péntek
Hír
Hír
2021. január 12., kedd
Hír
2021. január 7., csütörtök
         
                      

 

Szegedi Röplabda Sportegyesület
Cím:
6724 Szeged, Vértói út 7.
Telefon:
+36301674845
szegedirse@gmail.com