Jelszóigénylés

A siker két véglete: legendák hajszája a győzelemért

Megosztás:
Megjelent: 2021. január 10., vasárnap
Filmajánló sorozatunk mai szereplői a Forma-1 hőskorában rivalizálnak.

Többször előfordult már, hogy két teljesen más habitusú sportoló halmozta a sikereket ugyanabban a korszakban és sportágban, így nem csak eredményeik, de stílusuk is fokozta a kettejük közötti feszültséget. A rajongók imádják az ilyen periódusokat, hiszen lehet róluk vitatkozni, összemérni őket – és közben mégsem, mivel összehasonlíthatatlanul más karakterek, így a sikert egészen más utakat taposva kergetik. A cél persze ugyanaz, és ha elérik, illetve ha megvan – vagy idővel kialakul – az egymás iránti tisztelet, akkor legendákká válnak. Ez történt a 70-es években James Hunt és Niki Lauda esetében is. A Forma-1 hőskorának két hihetetlen alakja filmért kiáltott, rivalizálásuk mozivászonra is került "Hajsza a győzelemért" (Rush) címmel.Az eredmény parádés, és nem csak azért mert zseniális érzékkel találták meg a főszereplőket Daniel Brühl és Chris Hemsworth személyében. Előbbi színész azt a Laudát alakítja lehengerlő hitelességgel, aki amellett, hogy fantasztikus pilóta volt, a műszaki részletek doktora is, precizitása és felkészültsége kihozta a legtöbbet a versenyautóiból. A nők bálványa, James Hunt a pályán és azon kívül is vagány volt, és persze piszkosul tehetséges is, viszont a profi életmód messze állt tőle.

Mindketten elértek a csúcsra, de Hunt csak egyszer, majd tragikusan rövid élete végéig "ünnepelt", míg Lauda halmozta a világbajnoki címeket, de neki is megvolt a maga tragédiája, hiszen 1976-ban a Nürburgringen egy ütközés után életveszélyes égési sérüléseket szenvedett, amikor Huntot próbálta utolérni. Csoda, hogy a lángra kapó Ferrariból élve került ki, majd hihetetlen akaraterővel hat héttel később visszatért a pályára – arcán a baleset örökre megmaradó nyomaival.

A Forma-1 akkori világát az utolsó díszletig és ruháig remekül idézték fel, Hans Zimmer zenéjétől még később is kirázza az embert a hideg, de a filmnek még így sem ezek a fő erényei. Hunt és Lauda karaktere ugyanis olyan részletesen és remek színészi játékkal lett kidolgozva – ahogy a saját démonaikkal való küzdelem is –, hogy a film végén lezajló beszélgetésük garantálja a katarzist. És persze rengeteg tanulságot is, amelyen minden sportolónak érdemes elgondolkodnia.

Szurkoljatok, Kövessétek, SZERESSÉTEK!

Megosztás:

Kiemelt tartalmak

Hír
2021. január 16., szombat
Hír
2021. január 15., péntek
Hír
Hír
2021. január 12., kedd
Hír
2021. január 7., csütörtök
         
                      

 

Szegedi Röplabda Sportegyesület
Cím:
6724 Szeged, Vértói út 7.
Telefon:
+36301674845
szegedirse@gmail.com