Jelszóigénylés

Edzésprogramot indítunk a víruson átesett sportolóinknak

Megosztás:
Megjelent: 2020. november 19., csütörtök
Személyre szabott tréningekkel óvjuk az érintett röplabdázók egészségét.

A koronavírus utáni visszatéréssel nagyon óvatosnak kell lenniük a sportolóknak, ezért döntöttünk úgy, hogy a fertőzésen már átesett röplabdázók a Squash Klubban külön edzéslehetőséget is kapnak az SZRSE-től.A program ma indul – ezért maradt el a mai Zoom-os edzés, amelynek új időpontjáról zajlik az egyeztetés –, erőnléti edzőnk, Halász Nikoletta mellett pedig sportorvos is felügyeli a munkát.

– Fontos személyre szabni a visszatérést és szem előtt kell tartani, hogy különböző súlyossággal esünk át a fertőzésen. A tünetmentesek és az enyhe tüneteket mutatók, valamint a komoly tünetekkel küzdők a visszatérés után szigorúan fokozatos fizikai terhelést végezhetnek – kezdte a beszélgetést női NB II-es csapatunk játékosa, Dr. Szalenko-Tőkés Ágnes, aki civilben az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-orr-gégészeti Klinika rezidense. – Egy ideig kerülni kell a magas pulzusszámmal járó edzéseket, hiszen a vírus későbbiekben számos keringési, légzőrendszeri és központi idegrendszeri szövődmény okozhat, valamint fokozza a hajlamot a trombózisra. Fokozatosan kell felépíteni a terhelést, és lehetőség szerint közben figyelni pulzusszámot. Rögtön a karantén után, főleg tünetesek esetén például csak a sétálás, a kocogás és a könnyed otthoni edzés jöhet szóba. Az EKG és kardiológiai vizsgálat (vérnyomásmérés, szívultrahang) mindenképp javasolt a negatív tesztet követő 10-14 napon. Kardiológus javaslatára akár terheléses vizsgálat is szóba jöhet, ha a betegség lefolyása komolyabb volt. A visszatérés felépítéséhez jó protokollt dolgozott ki az Országos Sportegészségügyi Intézet. Összefoglalva azt tudom mondani, hogy a fokozatos terhelésen és visszatérésen van a hangsúly – mondta a szakember.

A Szegedi Röplabda Sportegyesületnél egy Facebook-csoporton keresztül is kommunikálunk a koronavírusról, a járvánnyal kapcsolatos minden fontos információt ott osztunk meg azokkal a játékosokkal és stábtagokkal, akik fertőzöttek, vagy már átestek a víruson.

A különleges tréningeket természetesen Halász Nikoletta vezeti a karanténból visszatérő játékosoknak. A program kidolgozása során folyamatosan sportorvossal és szakemberekkel egyeztetett a gyakorlatokról.

– Folyamatos lesz a pulzuskontroll, de nem csak ezeken a tréningeken, hanem a csapatokkal végzett edzéseken is kontrolláljuk a terhelést. Erősödniük kell a sportolóknak, de ez csak kontrollált körülmények mellett lehet biztonságos. Fontos, hogy ne terheljük túl a szervezetet, és az is, hogy személyre szabjuk a gyakorlatokat, ezért is próbáljuk minél kisebb csoportokban végezni a munkát – hangsúlyozta Halász Nikoletta.

Aki kíváncsi az Országos Sportegészségügyi Intézet ajánlásaira a koronavíruson átesett sportolók visszatéréséről, erre a linkre kattintva elolvashatja a teljes szakmai ajánlást.

http://www.osei.hu/images/stories/osei/munkatarsaknak/10.28.COVID-Sportba-val-visszatrs.pdf

Szurkoljatok, Kövessétek, SZERESSÉTEK!

Megosztás:

Kiemelt tartalmak

Hír
2021. május 6., csütörtök
Hír
Képgaléria
Képgaléria
Hír
2021. május 3., hétfő
Hír
2021. április 29., csütörtök
Hír
         
                      

 

Szegedi Röplabda Sportegyesület
Cím:
6724 Szeged, Vértói út 7.
Telefon:
+36301674845
szegedirse@gmail.com