Jelszóigénylés

"Fogjátok meg, és ne eresszétek a pillanatot!"

Megosztás:
Megjelent: 2020. november 17., kedd
Sportfilmeket ajánló cikksorozatunk második részében egy igazi klasszikusból idézünk.

Elsőként szakmai igazgatónknak, Jan De Brandtnak meséltünk az ötletről, hogy a kijárási tilalom miatt sport témájú filmeket, sorozatokat és videókat ajánlanánk, ha már otthon kell tölteni minden estét. Ő válaszában rögtön kérte: a Minden héten háború (Any Given Sunday) című film mindenképp szerepeljen a sorozatban. Filmtörténeti alkotásnak nevezte, pedig a legtöbb sportfilmmel ellentétben nem megtörtént eseményeken alapul.Az 1999-es alkotás az amerikai futball semmihez sem hasonlítható világát mutatja be, méghozzá könyörtelen őszinteséggel. A két férfi főszereplő (Al Pacino, Jamie Foxx) Oscar-díjas színész, de a sztárok névsora ezzel nem ér véget, hiszen Cameron Diaz, James Woods és Dennis Quaid is emlékezetes alakítást nyújtott. Különösen Al Pacino, hiszen az utolsó meccs előtti monológját a legmotiválóbb beszédként is szoktak emlegetni – ezt a részletet (magyar szinkronnal) be is tettük a cikk végére, illetve Oliver Stone legendás filmjének angol nyelvű előzetesét is.

Mitől lett klasszikus a film? Szerintünk erre a kérdésre egyértelmű a válasz: remek szövegei, idézhető monológjai és párbeszédei tették felejthetetlenné. Ezért döntöttünk úgy, hogy írásban válogatunk néhány ilyen részletet a filmből – előttük a szereplők filmbeli nevét jeleztük. (A káromkodásokat kipontoztuk, és itt jelezzük: szókimondó a film, így gyerekeknek csak szülői felügyelettel ajánljuk).

Christina Pagniacci: – Szenvedély nélkül nincs győzelem.
 
Tony D'Amato: – Ez a játék háború, ahol nyersz vagy vesztesz, de ha már vesztesz, viseld férfiasan!
 
Montezuma Monroe: – Nyomd meg, és győzz! Teljes erőbedobással csináld, és ne törődj mással, csak a győzelemmel! Mindig úgy menj ki a pályára, hogy ott meghalsz! Tanulj meg harcolni a végsőkig!
 
Christina Pagniacci: – Az emberek akciókat akarnak látni. Passzokat, cseleket, rekordokat.Luther 'Shark' Lavay: – A ligában nagy a felhajtás, bulikra járunk, királykodunk. Aztán egyszer csak elfogy a lóvé, nincs több csaj és nyüzsgés. Ennek csak akkor van értelme, ha ••••• büszke vagy arra, amit magad mögött hagysz. Ha visszaemlékszel, ne az jusson eszedbe, hogy mit szenvedtél, de ne is csak az, hogy jó volt. Ezt mielőbb vésd az agyadba, különben egy senki maradsz.
 
Tony D'Amato: – A csapatjáték áldozatokból áll. A vezérnek is áldozatot kell hozni, hogy példát mutasson. Példát, nem hősködést vagy önsajnálatot. Te nem vagy holmi jöttment fogadó vagy vonaljátékos, hanem egy átkozott irányító. Tudod mit jelent ez? A csúcsot, barátom. Te viszed a csapatot. Azt játsszák meg, amit te kérsz, a csapat feje vagy. A társaid melléd állnak, ha megértenek. Bordáikat, orrukat, nyakukat törik érted, ha hisznek benned, ha úgy érzik érdemes. Ez az irányítás.
 
Willie Beamen: – Engem csak a győzelem érdekel. Itt úgy lehetsz valaki, ha te vagy a legjobb. Ha egyszer mindenkiből lehet elnök, ki akarna alelnök lenni? A futballban sincs második legjobb. Ha nem te vagy a legjobb, mehetsz a •••••. Ha összejön a dolog, akkor lesz nagy autód és szép házad, de ha nem, szaladhatsz a busz után, és a temető lesz az otthonod, mert a vereség halál.
 
Tony D'Amato: – Ismertem egy remek irányítót, még a hetvenes évekből. Szó szerint egy őrült volt. Minden meccsen halálra hajtotta magát, minden pillanatért, pedig nem volt hatalmas tehetség, de borzasztóan nyerni akart. Nemrég találkoztam vele és azt mondta, hogy ha így visszagondol, akkor nem a kupa hiányzik neki, vagy a csajok, még csak nem is a siker, hanem az a pillanat, amikor a többiek körülvették őt. Az a tizenegy srác, akik abban a pillanatban mind ugyanazt látták. Itt, a pályán. Együtt.

Al Pacino motiváló beszéde:

A film előzetese:


Szurkoljatok, Kövessétek, SZERESSÉTEK!

Megosztás:

Kiemelt tartalmak

Képgaléria
Képgaléria
2024. április 17., szerda
Képgaléria
2024. április 17., szerda
Képgaléria
2024. április 17., szerda
 
         
                        

 

Szegedi Röplabda Sportegyesület
Cím:
6723 Szeged, Hüvelyk utca 7/C III/10.
Telefon:
+36301674845
szegedirse@gmail.com