Jelszóigénylés

Szegeden állomásozik az U14-es válogatott edzőtábor

Megosztás:
Megjelent: 2019. június 25., kedd
Egyesületünket Nagy-Hegyesi Réka képviseli.

2019. június 23-28. között a Lila iskola ad otthont a leány U14-es korosztály edzőtáborának.

A SPORT XXI. Program a nyári szünetben három edzőtábort tart, két helyszínen. Június 23. és 28. között Szegeden, ezt követően pedig június 30. és július 5. között, majd július 7. és 12. között egy helyszínen, Gárdonyban folytatódik a válogató edzőtábor. Egyesületünktől Nagy-Hegyesi Réka kapott meghívót, aki múlt héten még a SzegedVolley Camp 2019 táborában vett részt, hétfő óta pedig már a válogatón bizonyít.
 


Az U14-es válogatott vezetőedzőjével, Halász Mártával és a csapat erőnléti edzőjével, Juhász Petrával beszélgettünk a kedd délelőtti edzés után. 

Halász Márta, vezetőedző
Mi alapján válogattátok ki az edzőtáborban résztvevő lányokat?
Két darab előszűrő volt. Az elsőre a tavaszi szünetben Dunabogdányban, a másodikra pedig múlt héten, Szegeden került sor. Antropometria és sportágspecifikus felmérések alapján, illetve technikai és taktikai tudás alapján választottuk a lányokat. Jelenleg 26 gyerek van itt, 4-5 lány még nincs velünk a Diákolimpia miatt. Ez a körülbelül 30-as keret a nyár végére 20-22 főre fog leszűkülni. 
Mely sportkluboktól érkeztek a játékosok?
Két klub kiemelkedik a sorból, a Békéscsaba és a VASAS játékosai vannak a legtöbben, de Újpestről is sokan érkeztek. A felmérések alapján más kluboktól 1-2 játékos érkezett, de összesen több mint 10 klubból jöttek játékosok, ami azért is jó, mert egyre szélesebb körből fogunk tudni válogatni. Annak pedig külön örülök, hogy van két Veszprémből érkezett kislány is. Más a technikai, taktikai tudásuk, de legalább már nem csak azok a klubok vannak jelen, akikre eddig mindig számíthattunk.
Mikorra várható, hogy véglegesedik a keret? 
Úgy gondolom, hogy soha. Nekünk pont az a célunk, hogy minél több gyereket tudjunk a tűzben tartani, a motivációját megtartani és ez abszolút beigazolódik, hogy egy 3-4 év után ennek a társaságnak a fele vagy abbahagyja, vagy a motivációját veszti annak ellenére, hogy jönnek a válogatotthoz. Néha azokból a gyerekekből lesz a későbbiek során a nagy felnőtt válogatottban játékos, akiket mi itt az elején kiszórtunk, mert még nem tartanak ott. Igyekszünk ezért mindenki motivációját megtartani, pont azért, mert nem lehet tudni, hogy mi lesz belőle. Illetve nagyon a növekedési fázisuk elején tartanak. Van például, aki csak két év múlva fog elkezdeni nőni, attól függ, hogy mennyire akszelerált vagy reatardált egy gyereknek a fejlődése.
Milyen későbbi tervei vannak a válogatottnak, akár csak ha felkészülési mérkőzéseket, tornákat nézzük? 
Elsősorban biztos, hogy nem a meccsekről fog szólni a közeljövő, ugyanis a miniből kaptuk meg a játékosokat, 2 méter 10 centis hálóról. A nemzetközi követelmény 6-6 ellen szól és 2 méter 24 centis hálónál kell elkezdeni dolgozni, tehát egyelőre át kell állnunk erre a magasabb színvonalú játékra. De ennek még az elemeit, forgásait, rendszereit kell megtanítani. Fontos, hogy mindenki minden poszton tudjon játszani vagy legalább képbe legyen vele. Sokkal nehezebb ez, mivel a miniben nem igazán voltak posztok, vagy legalább is van olyan játékos akinek a klubjában nem volt posztja. Nem azért, mert le van maradva, hanem mert nem kellett így játszania. Az első év így arról fog szólni, hogy megtanulják a különböző védekezési és támadási rendszereket, potyalabda bejátszásokat, ezután elkezdjük összehangolni a feladókat, ütőket, egy alapjátékot kialakítani és csak ezután lehet esetleg gondolkodni a gyorsabb játékokban. A magyar csapatoknak sokszor a nyitásfogadás a hibája, így most arra fogunk rámenni, ez azt jelenti, hogy szinte minden nap lesz a délelőtti vagy a délutáni edzésen ilyen gyakorlat. 

Juhász Petra, erőnléti edző és rehabilitációs tréner
Mióta dolgozol együtt a válogatottal?
A tavaszi szünet alatt kezdtük el együtt a munkát Dunabogányban, ahol az első táborunkat tartottuk. Ott is körülbelül ekkora létszámmal kezdtünk el dolgozni, hasonlóan mint itt a második edzőtáborban, Szegeden.
Milyen feladataid vannak a csapat mellett?
Erőnléti edzőként és rehabilitációs trénerként dolgozom a válogatottnál. A közös munka felmérésekkel kezdődött. Én a mozgáselemzés-megfigyelés részt végzem a lehetséges diszfunkciók feltérképezésére. Diszfunkció, például, ha valakinél egy guggolás során befele dől a térd. Ez lehet annak a következménye, hogy egyes izmok alul, még mások túlműködnek. Nagyon fontos, hogy rendben legyenek az alapok, ezáltal csökkentve egy fájdalmat vagy magát a sérülési kockázatot.
A jelenlegi csapat, hogy látod milyen fizikai állapotban van? Mennyire sok a munkád velük?
Nagyon sok a munkám, viszont jobb a helyzet, mint az előző táborban. Azt hittem, még így kezdőként, hogy a fitness teremben felmért átlagembereknél jobb lesz a helyzet mozgásügyileg, de az első táborban kicsit csalódott voltam. Alap mozgásminták hiányoznak a gyerekeknél, például nem tudnak szabályosan guggolni. Maga egy guggolásból felugrás-leérkezés is problémás. Ha pedig valamit hosszabb távon keresztül, folyamatosan rosszul hajtunk végre, az biztosan problémát fog eredményezni és ekkor még nem beszéltünk a terhelés növeléséről.
A későbbiekben milyen feladatok várnak még rád?
A felmérést követően írok mindenkinek egy korrekciós edzéstervet, amit végre kell, hogy hajtsanak. Ha pedig már jobb a helyzet, elkezdhetjük a teljesítményt fokozatosan növelni. De hangsúlyozom, a legfontosabb, hogy rendbe tegyük a testet és erős alapokra építkezzünk.

Az edzőtábor kedd délelőtti edzéséről készült képgalériánk megtekinthető a következőre kattintva:
U14 Edzőtábor Képgaléria

Megosztás:

Kiemelt tartalmak

Képgaléria
Képgaléria
2024. április 17., szerda
Képgaléria
2024. április 17., szerda
Képgaléria
2024. április 17., szerda
 
         
                        

 

Szegedi Röplabda Sportegyesület
Cím:
6723 Szeged, Hüvelyk utca 7/C III/10.
Telefon:
+36301674845
szegedirse@gmail.com