Jelszóigénylés

Három tehetségünk is válogatott keretbe került

Megosztás:
Megjelent: 2021. március 17., szerda
Retek Barnabás, Simon Benedek és Fitor Patrick is ott lesz a nemzeti csapat felmérésén.

Büszkén jelentjük be: a magyar U15-ös fiú röplabda-válogatott keretébe három SZRSE-játékos is meghívót kapott. A korosztályos nemzeti csapat április elején tart felmérő edzőtábort Dabason, ahol mini csapatunkból Retek Barnabás és Simon Benedek, gyerek együttesünkből pedig Fitor Patrick képviseli a Szegedi Röplabda Sportegyesületet.

Gyurkó Sándor szövetségi kapitány személyes ajánlásokat kért a srácok edzőitől, Csányi Dánieltől és Honti Szilárdtól. A két szegedi szakember egyaránt volt korábban korosztályos válogatott, tehát nagyon jól tudják, hogy milyen követelményeknek kell megfelelni, így különösen örülünk annak, hogy három tanítványukat is érdemesnek tartották a lehetőségre.

A 23 fős keretbe kerülő saját nevelésű reménységeink közül Fitor Patrick számára nem újdonság a meghívó, alsóbb korosztályban is volt része ilyen megtiszteltetésben, Retek Barnabás és Simon Benedek számára viszont ez debütálás lesz. Az U15-ös korosztály kerete nem véletlenül lett ilyen bő, hiszen most csak a csapatépítésen van a hangsúly, két éven belül még biztos nem lesz nemzetközi megmérettetés, egyelőre csak feltérképezik a korosztályt.

– Pont ezért nem lenne szerencsés, ha görcsösen állnának a feladathoz! A nagy akarásnak ilyenkor nyögés is lehet a vége. Mi csak azt kértük a srácoktól, hogy tegyék oda magukat, hozzák ki magukból a maximumot, ha pedig folyamatosan szorgalommal és alázattal dolgoznak, annak meg is lesz az eredménye – hangsúlyozta Csányi Dániel, az SZRSE fiú gyerek csapatának vezetőedzője.

Április elején négy napon át edz együtt a magyar csapat, de a csapatépítés miatt lesz még lehetőség a bizonyításra. Az edzők is hangsúlyozták: ez egy hosszútávú folyamat, most talán az a legfontosabb, hogy a fiúkban rejlő potenciált lássa a szakmai stáb.

– Jó példa erre Retek Barnabás, aki tavaly a kezdő csoportunkból érkezett, később kezdte a röplabdát, mint tehetséges kortársai – jegyezte meg Honti Szilárd, az SZRSE fiú mini együttesének vezetőedzője. – Barnabás emiatt nyilván hátrányban lesz, de azt meg tudja mutatni, hogy milyen ígéretes jövő állhat előtte egy jó alkatú, balkezes játékosként. Talán nem tart ott technikailag, ahol a kortársai, de rendkívül motiválható és gyorsan fejlődő játékosról van szó, így a koronavírus-járvány okozta kéthónapos kihagyása ellenére is egyre magabiztosabb a pályán. Egy év alatt rengeteget fejlődött, és szerintem kitartóan tud küzdeni azért, hogy a jövőben is számításba vegyék a válogatottnál – mondta Retek Barnabásról a tréner.

Simon Benedeknél megvan az összhang a pályán, mindig biztatják egymást, ez is előny lehet a szegediek számára.

– Beni már szuperminisként is velem dolgozott, az első perctől tehetségesnek láttuk a kollégákkal – árulta el Honti Szilárd. – Affinitása mellett szorgalma és játékintelligenciája is kimagasló, nem véletlen, hogy már évek óta feljátszik az idősebb korosztályos csapatoknál. Alázattal áll a sporthoz, könnyen formálható, és gondolkodik a játékról, néha az edzőket is meglepi egy-egy érdekes kérdéssel vagy felvetéssel. Barnabás és Benedek egyaránt igazi csapatjátékos, tudják húzni a másikat. Mondtam nekik, hogy megtisztelő lehetőséget kaptak, amire büszkék is lehetnek, de még biztosan beszélgetek velük arról, hogy miként kezeljék a helyzetet – nyilatkozta a szakember.


Fitor Patrick bizonyította is, hogy mennyire feldobja és motiválja a válogatott meghívó, hiszen utána egy tornán maximálisan odatette magát.

– Honti Szilárd kollégámmal együtt, hármasban hosszan elbeszélgettünk vele. Patrick esetében ugyanis hangsúlyozni kellett, hogy fejben erősödnie kell, komolyan kell venni egy ilyen lehetőséget. Elmondtuk neki, hogy ha összekapja magát, akkor valóban szép jövő előtt állhat a sportágban, és úgy tűnik, hatott rá a beszélgetés – avatott be minket a kulisszatitkokba Csányi Dániel vezetőedző. – A magassága és az edzői utasítások stabil végrehajtása mellett jó szervái és fejlődő nyitás-fogadása is szerepet játszottak az ajánlásomban, de a támadásban még jó értelemben aggresszívebbnek kell lennie – tette hozzá a mester.

Csányi Dániel és Honti Szilárd mellett további SZRSE-edzők munkáját is dicséri a válogatott keretbe kerülés, hiszen Varga Tamás és Pamuk-Huszta Blanka is foglalkozott korábban a srácokkal.

Szurkoljatok, Kövessétek, SZERESSÉTEK!

Kapcsolódó tartalmak

Megosztás:
         
                        

 

Szegedi Röplabda Sportegyesület
Cím:
6724 Szeged, Vértói út 7.
Telefon:
+36301674845
szegedirse@gmail.com